Hur funkar tandvårdsbidraget?

Tandvårdsbidraget instiftades år 2008 och har till syfte att få svenskar att oftare gå till tandläkaren. Du behöver aldrig ansöka om allmänt tandvårdsbidrag(ATB), utan alla som bor i Sverige har rätt till bidraget som i regel åtminstone halverar din kostnad för en tandläkarundersökning.

För att använda ditt tandvårdsbidrag ser du helt enkelt till att gå och undersöka eller behandla dina tänder på en tandläkarmottagning. Bidraget betalas sedan ut till tandläkaren eller tandhygienisten som behandlat eller undersökt dig. Du får frågan om du vill använda ditt tandvårdsbidrag, och den summa du har rätt till dras då av från din räkning.

Du får aldrig se pengarna du får i tandvårdsbidrag, utan de betalas ut direkt från Försäkringskassan till tandläkarmottagningen. Självfallet är effekten exakt densamma som om du skulle ha fått pengar och sedan betalt dem till tandläkaren. För att se hur mycket tandvårdsbidrag du har tillgodo kan du använda vår enkla uträkning genom att fylla i rutorna till höger. Viktigt att minnas är att pengarna “brinner inne” om man väntar mer än två år mellan sina tandläkarbesök.